torstai 6. lokakuuta 2011

Sheippausta - koroke ja peruuttaminen

Temppukurssi loppui ja viimeisellä kerralla oli vähän haasteellisempi temppurata. Hienosti Wii tasoonsa treenimäärään nähden selvisi radasta. Tehtiin hyppyä, rengasta, putkea, seuraamista, pujottelua ja ruudun alkeita. Kivaa oli.

Eilen aloitimme kotona ihan uudenlaiset treenit sheippaamalla. Tähän asti olen siis avittanut koiraa ja houkutellut namilla tai muuten tekemään uusia asioita. Sheippaamisella tarkoitetaan sitä, että poimitaan (naksulla) koiran tekemisestä haluttuja juttuja ilman minkäänlaista vihjettä tai apua koiralle. Koiran tulee itse hiffata yrittämisen ja erehtymisen kautta, mitä siltä odotetaan.

1. Korokkeelle nousu (etutassut ja takatassut)

Tämänhän Wii jo osaa, koska tämä opetettiin temppukurssilla houkuttelemalla. Nyt apuja ei kuitenkaan herunut, vaan laitoin vain paksun kirjan lattialle ja odotin. Ja odotin. Ja odotin :). Wii istui ja tapitti minua silmiin. Hämmentyi selvästi kun mitään ei sanottu. Meni maahan ja tapitti silmiin. Istui ja tapitti silmiin. Ja sitten yhtäkkiä vilkaisi kirjaa, naks ja palkka. Muutaman kerran naksu katsomisesta ja sitten odotin lisää. Ei mennytkään kauaa niin Wii jo tarjosi etutassuja kirjalle, naks ja palkka. Muutama toisto ja taas odottelua. Wiin pikkuiset aivot raksuttivat täysteholla kun pohti, mitä seuraavaksi pitää tehdä. Pian kokeili takatassujen tarjoamista kirjalla, naks ja palkka. Muutamia toistoja ja lopetus.

2. Peruuttaminen

Otin namin käteen ja laitoin käden Wiin eteen kuonon tasolle. Vajaa minuutin nuoli kättä ja yritti vähän tassullakin kaivaa namia. Sitten 'luopui', naks ja palkka. Heti seuraavalla yrityksellä otti askeleen taaksepäin, naks ja palkka. Viiden toiston jälkeen peruutti jo selvästi, joten liitin tehtävään myös käskyn. Kymmenen toiston jälkeen Wii peruutti jo useamman askeleen käskystä.

Vaikeinta tässä opetusmetodissa on se oman kärsivällisyyden rajallisuus. Kuitenkin koiralle tämä lienee se tehokkain tapa oppia :).


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti